Korsør

Løbeskole hjælper benamputerede tilbage til et liv i bevægelse

Paraatlet og verdensmester i både 100 meterløb og længdespring, Daniel Wagner (TV), er instruktør på årets løbeskole, hvor han giver råd, vejledning – og vigtigst af alt inspiration – til dem, der deltager på løbeskolen. Foto: PR.

Da Emilie Aaen mistede benet i en springulykke i 2021, besluttede hun hurtigt, at hun skulle have sit aktive liv igen. Nu mødes hun og 39 andre benamputerede til Sahvas Løbeskole i Korsør, hvor blandt andre den paralympiske medaljevinder Daniel Wagner er instruktør for løberne.

Den 24.-26. september samles 40 benamputerede fra alle lag i livet til en helt særlig motions- og aktivitetsweekend. Bandagistvirksomheden Sahva der står bag Løbeskolen, der er den eneste af sin slags i Danmark, skal give benamputerede evnen til og glæden ved at være aktiv tilbage.

Paraatlet og verdensmester i både 100 meterløb og længdespring, Daniel Wagner, er instruktør på årets løbeskole, hvor han giver råd, vejledning – og vigtigst af alt inspiration – til dem, der deltager på Løbeskolen. Deltagerne kan være nyligt benamputerede såvel som mennesker, der har levet mange år med benprotese, men som aldrig lærte at løbe igen.

– Jeg oplevede efter amputationen, at selvom jeg kom fra en aktiv hverdag, så var det svært at komme i gang igen med idrætten. Det kræver nogle helt andre teknikker at løbe med en protese, som jeg var nødt til at lære mig selv. På Sahvas Løbeskole oplever jeg mænd på 50, som har været benamputeret i 30 år, og aldrig har genlært at løbe. Der er det en fantastisk oplevelse, at med en halv times instruktion i teknik, kan de næsten ikke stoppe igen, når de først løber afsted over græsplænen med et kæmpe smil på læben, fortæller Daniel Wagner.

Løbeskolen er for alle benamputerede, gamle som unge, der ligesom Daniel Wagner ville, ønsker at genfinde begejstringen ved et aktivt liv.

Mistede benet i 2021: Nu er hun klar til at løbe igen

Et kompliceret brud på benet efter en springulykke til gymnastiktræning i starten af 2021, betød, at den blot 19-årige elitegymnast Emilie Aaen fik amputeret sit venstre ben. Kun et halvt år efter ulykken er Emilie Aaen på Sahvas Løbeskole, dels for at møde fællesskabet blandt benamputerede, dels for at finde vej tilbage til den sport, hun altid har brændt for.

– Jeg ved, at jeg skal fortsætte med at dyrke gymnastik, men efter at have fået benprotesen, har jeg endnu ikke fundet ud af hvilke sportsgrene, jeg skal kaste mig over. Jeg ved, at jeg gerne vil prøve kræfter med atletik, og Løbeskolen giver mig så mulighed for både at prøve en masse forskellige sportsdiscipliner, men også forskellige proteser og protesekomponenter, hvilket jeg glæder mig til, siger Emilie Aaen og tilføjer:

– Jeg var så heldig, at allerede fra jeg lå til opvågning efter operationen, så har jeg haft Daniel Wagner i røret. Det har været megarart at blive kontaktet så hurtigt af en anden sportsudøver, som forstod min situation og helt fra starten har vist, at både sportsligt og personligt skal det hele nok gå. Det er det fællesskab, som jeg også glæder mig til at møde endnu mere på Løbeskolen, når jeg skal ud at møde andre, der står i samme situation som mig.

For Daniel Wagner, der motiverede Emilie Aaen til at deltage i Sahvas Løbeskole, er det vigtigt både at være en inspiration som paraatlet på verdensplan, men også at dele ud af de erfaringer, han gjorde sig, da han som 14-årig mistede benet.

– Jeg skulle selv opfinde den dybe tallerken mange gange, da jeg skulle lære atletik igen og nogle dage vil være enormt hårde for Emilie, mentalt og fysisk. Men hvis hun har nogen at sparre med og vejlede sig gennem det værste, har hun god mulighed for at fokusere dér, hvor hun kan udvikle sig. Der er fællesskabet omkring Sahvas Løbeskole et godt afsæt.

Fællesskaber er vigtige redskaber for benamputerede

Ifølge Parasport Danmark, et forbund der arbejder for at fremme motions- og konkurrenceidræt for personer med handicap i Danmark, kan mange benamputerede føle sig alene, efter de har fået deres første benprotese. Derfor er fællesskaber en vigtig indsats for erfaringsdeling, hvor folk i samme situation kan hjælpe hinanden til at finde dem selv i en ny tilværelse.

– Der er rigtigt meget at lære rent fysisk som benamputeret. Men der er også i høj grad et vigtigt socialt aspekt i at have nogle at identificere sig med. Det åbner en helt ny verden for en, når man endelig møder andre, der står i samme situation som en selv. Uanset hvor man er i sin proces, er der noget at lære på sådan en lejr, som man kan tage med sig og bruge til at forbedre sin hverdag, fortæller Anders Dehlholm, der er landstræner i Atletik hos Parasport Danmark.

Det er dette fællesskab for benamputerede på tværs af evner og ambitioner, som Sahva Løbeskolen også ønsker at give deltagerne. Det fortæller eventkoordinatoren for Løbeskolen, Paulette Larsen, leder af Sahvas rehabiliteringsafdeling og fysioterapeut med speciale i amputation og ortopædi,

– Sahvas Løbeskole er meget mere end løb og bevægelse. Vi har gennem 22 år afholdt Løbeskole med fokus på, at den enkelte deltager – hvor end de er i deres liv, og med afsæt i deres forudsætninger og ønsker – tilbydes kompetent instruktion af erfarne fagprofessionelle indenfor den meget specialiserede protesetekniske træning.

Faktaboks:

Sahvas Løbeskole er en aktivitetsweekend fyldt med bevægelse og socialt samvær for benamputerede på forskellige aktivitetsniveauer. Løbeskolens instruktører hjælper dig til at få et bedre samarbejde mellem din krop og benprotese, og du får mulighed for at prøve kræfter med forskellige protesekomponenter og sportsdiscipliner, så du kan finde inspiration til dit liv med protese.

  • Hvornår: 24.-26. september 2021
  • Hvor: Musholm Ferie-, Sport- og Konferencecenter, Korsør.

Kommentarer