Livsstil og forbrug

Sådan tager du ægte ferieminder med hjem

Patent- og Varemærkestyrelsen giver fire gode råd til, hvordan du spotter og undgår kopivarer på ferien. Foto: Pixabay/StockSnap

Rejselysten er stor efter flere år med corona, og billige mærkevarer kan være fristende, når vi igen fylder kufferterne med souvenirs fra sommerferien. Men pas på: Kopivarer kan være farlige for din og din families sikkerhed. Derfor giver Patent- og Varemærkestyrelsen fire gode råd til, hvordan du spotter og undgår kopivarer på ferien.

Den danske sommer kan være lunefuld. Af samme årsag drager mange sydpå for at sikre familien en ferie, hvor der er garanti for solskin – særligt efter to år med corona. Men her kan der også være risiko for at støde på kopivarer – og de kan være svære at spotte.

Selvom det måske ikke er det første, du tænker på, når du er ved at købe en flot taske, en ekstra mobiloplader eller noget farvestrålende legetøj til ungerne på det lokale marked, så kan der gemme sig meget bag produkternes polerede overflade – kopivarer kan nemlig være både farlige og sundhedsskadelige:

– Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene bag kopivarer er ofte organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet. De falske produkter kan være decideret farlige. Fx kan forfalsket legetøj, tekstiler og kosmetik indeholde sundhedsfarlige stoffer, og forfalsket elektronik som mobilopladere kan risikere at bryde i brand, siger varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen, Henriette Vængesgaard Rasch.

Så hvordan spotter du kopivarerne?

Her er fire gode råd at følge, så du får ægte ferieminder med hjem i kufferten:

  1. Er prisen mistænkelig lav? Er tilbuddet for godt til at være sandt? Så er det højst sandsynligt også tilfældet. Mange af os er skeptiske, når telefonsælgere vil sælge os en ny forsikring, men hvorfor stoler vi på en gadesælger på strandpromenaden?
  2. Tjek kvaliteten. De kriminelle bagmænd er blevet dygtigere til at snyde, så det kan være svært at skelne mellem ægte og falske produkter. Et godt tip er at tjekke om kvaliteten er dårlig. Er der fx ujævne sømme i tekstiler og læder – eller lugter varen af lim, plastik eller kemikalier?
  3. Undersøg emballagen. Tjek også om emballage, tekst og billeder har dårlig kvalitet, eller om der er stavefejl eller manglende produktinformation?
  4. Hvor bliver varen solgt? Er salgsstedet usædvanligt i forhold til varens image? Ligner butikken og ekspedienten en repræsentant for det pågældende mærke? Mange producenter oplyser, hvem der forhandler originalprodukterne på deres hjemmeside.

Du kan læse mere på jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden drives af 12 myndigheder, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.

Kommentarer